Barn-HLR

Hej!
Nu har jag lärt mig hur man utför barn HLR, alltså hjärt- och lungräddning på barn. Vi hade en lektion om det i morse, då vi först fick information om hur man skulle gå tillväga och vad det är för skillnader på barn och vuxna som man bör tänka på när man utför HLR. Sen fick vi själva testa, både på spädbarn och på lite äldre barn, men såklart var det dockor. Var lite svårt tekniskt att utföra, men har i alla fall lärt mig grunderna.

Nu ska jag gå och handla lite, och sen tagga till inför kvällen!
Trevlig valborg!

Kram

Sommarplaner

Hej!
Nu när det blir varmare och varmare ute börjar jag längta allt mer efter sommaren. Lite har jag redan planerat inför sommaren, ska jobba några veckor inom hemtjänsten i sommar igen, precis som jag gjorde förra sommaren. Sen så ska jag och hela familjen åka till Malta, det ska bli jättekul. Ser verkligen framemot det, blir kul att vi ska åka på semesterresa i sommar då det inte blev någon gemensam resa förra året. Sen kanske jag och Norrköpingstjejerna tar en sista minuten till något varmt land, vi är lite inne på Kroatien! Vilket säkert kommer bli jättebra och roligt!
Sen fyller jag ju 20 i sommar också, får se hur det ska firas!

Längtar tills sommarlovet då man får lägga plugget lite på hyllan. Kommer troligtvis att få plugga lite över sommaren också, men det blir ju ändå inte samma sak som när man är i skolan, vilket är skönt.

Det är ju inte så långt kvar tills semesterveckorna är här, så nu får vi kämpa på de sista veckorna så att vi sedan får ligga på stranden och bada hela dagarna!

Kram


Lite motivation och variation i pluggandet!

Hej!
Idag har vi fått rsultatet av vår praktiska tenta och jag klarade den! Vilket kändes väldigt skönt! Så nu fick jag en bekräftelse på att jag kan ta blodprov och genomföra det på ett korrekt och professionellt sätt, vilket känns bra!
En godkänd tenta motiverar en i allt pluggande, vilket är bra, för det är lite motigt till och från när man har hur mycket plugg som helst, det tar aldrig slut.

Men snart blir det variation på pluggandet, för nästa vecka har jag två dagar fältstudie på en förskola och sen veckan efter det startar jag min treveckors praktik på en vårdcentral, så det ska bli väldigt roligt. Är redan pirrig men ser framemot att få komma ut och testa mina kunskpaer på riktigt! :)

Hoppas ni har en bra dag! :)
Puss o kram!


Lite mer hemtrevligt!

Hallå hallå!
Visst är det skönt att våren har kommit tillbaka igen! Så himla härligt! :)
Idag har jag äntligen satt upp de två fina bilderna som Andrea har fotat, hon är så himla duktig på att fota och jag har valt ut två av hennes foton som jag älskar. Över matbordet hänger nu en ram med två fina vitsippor och över skrivbordet är en solnedgång inramad! Det blev så fint, och mycket mer hemtrevligt i min lilla lya!

I lördags var det ju kalas för Hellis och Fille och när Fille skulle öppna sina presenter som han väntat på hur länge som helst, så skojade jag och satte mig i Joppans knä och sen rätt som det var så blev det en hel lång rad med kusiner! Farfar brukar skoja med oss och säga att vi heter så lika så för några år sedan kom han på ett system att vi alla hade ett varstitt nummer istället så den som kom först, alltså jag, har nummer ett och så vidare!

Hela kusingänget! Sexan: Filip, Femman: Josefina, Trean: Malin, Fyran: Carolina, Ettan: Sofia och Tvåan: Johanna!
Vi sex kusiner har alltid så roligt tillsammans, busar och skrattar och pratar en massa. Det blir nästan som att man får några till syskon när vi ses, för vi retar och skojar med varandra, vilket är väldigt roligt! Trots att vi är i blandade åldrar och att vi alla är så olika, så trivs vi tillsammans och har det roligt ihop!

Älskar er mina fina kusiner och syrran! :)

Nyöppnat köpcentrum!

Hej!
Idag på förmiddagen hade vi seminarium om kommunikation, jag tycket det var jätteroligt och väldigt lärorikt! :)
Vi delades in i grupper om fyra och sen fick två av oss sitta och prata, medan de andra två tittade på och observerade. Vi fick öva på olika kommunikationsscenarier, till exmempel att bara ställa ja och nej frågor när vi intervjuade varandra och sen testa med öppna frågor.

Efter skolan, åkte jag, Karro och Charlotte till Hageby där ett nytt köpcentrum hade öppnats, det öppnade igår. Det var väldigt snygg och fräsht (hur det nu stavas) och stort därinne. Många butiker. Jag hittade blandannat ett par snygga jeans!

Ikväll ska jag bara slappa och kolla på så ska det låta!
Trevlig helg!

Barn som far illa

Hej!
Nu har jag precis kommit hem från skolan, i morse hade vi seminarium om barn som far illa, det var väldigt intressant, lärorikt men också väldigt hemskt. Det är så hemskt att det är så många barn som mår dåligt, vi pratade blandannat om barnmisshandel, ätstörningar, barn med föräldrar som har alkoholmissbruk, självskadebeteende, sexuella övergrepp. Alla hade läst en självbiograisk bok och fick sen berätta om den och sen koppla det till fakta och vetenskapliga artiklar.
Man mår dåligt inombords och blir verkligen berörd när man får höra hur illa en del barn mår och vilka sjuka saker de varit med om. Vi pratade också om hur viktigt det är som vårdpersonal att våga gå in och anmäla om man misstänker att ett barn mår dåligt, det är också väldigt viktigt att bemöta barnet och familjen på ett professionellt och rätt sätt så att framförallt barnet får förtroende för en, man måste engagera sig och verkligen visa barnet att man bryr sig och finns där för en. Efter det seminariet fick man en en gång klart för sig hur viktigt det är att bry sig om och våga lägga sig i om man ser att någon far illa ut, det gäller inte bara de som jobbar inom vården utan de gäller alla, för tänk er vad många som mår dåligt och skulle kunna må bra om bara alla runtomkring öppnade ögonen och slutade blunda för problemen. Så vi får hjälpas åt för att hjälpa barnen som far illa och mår dåligt!!!

När seminariet var slut åt jag lunch med några klasskompisar och sen gick jag och Louise på ettornas föreläsning om elimination för att få repetition till vår omtenta som vi har. Klockan sex ikväll ska jag tillbaka till skolan och plugga ännu mer inför omtentan med några tjejer från klassen. Så det blir nog en riktigt kul torsdagskväll för mig, med en massa böcker och plugg i den tomma skolan! ;) 

Hoppas ni har det bra! 
Kram! 

Tenta och släktkalas!

Tjena!
I förmiddags gjorde jag min tenta, den här skilde sig åt från de andra då den var både skriftlig och praktisk. Det fanns 10 olika moment som man kunde få, jag fick blodprovstagning. Det gick bra och jag var inte så nervös som jag trodde att jag skulle vara, så det känns skönt. Jag hoppas såklart på det bästa, är nöjd med min insats!

I helgen var jag hemma ett kort tag, kom hem på fredagskvällen. Hela familjen åt god mat tillsammans, vilket var trevligt. Sen satte vi oss i vardagsrummet och kollade på Så ska det låta det var roligt att sitta flera framför tv:n för en gångs skull, annars brukar jag ju mest vara ensam när jag kollar på det nu mera. Pappa och jag brukar alltid sitta och kommentera programmet och gissa på låtarna, det gör i och för sig Malin och mamma med, men tror det är jag och pappa som babblar mest. När Så ska det låta var slut kollade jag och pappa på ett annat program som vi tycker om att kommentera och diskutera, nämligen Lost. Det är väldigt mycket som händer i Lost och mycket man måste komma ihåg, för det är ett väldigt komplicerat program. Så pappa och jag brukar hjälpas åt att fundera över vad som händer och varför och så vidare, vilket både är klurigt och roligt!

På lördags eftermiddagen åkte jag och mamma till Täby dä vi mötte Yvonne, vi köpte present till Gunilla och även ramar till mig som jag ska ha i min lägenhet med superfina bilder i som Andrea har fotat!
När vi var klara sa vi hejdå till Yvonne, och mamma och jag tog en promenad till Brötis, där det var kalas för Fille och Hellis. Det var roligt att se hur långt de kommit med utbyggnaden och hur fint det var!
Det var väldigt skoj att träffa släkten igen och det var god mat och smaskiga tårtor. På kvällen åkte de båda sextonåringarna iväg på partaj, vi andra satt i soffan ett bra tag och snackade om en massa saker och skrattade.
Vi är allt lite knäppa i vår släkt vi, så det är många som babblar på samtidigt och som retar varandra, men det är skoj och det blir alltid mycket skratt!

Vi firade ju både Hellis och Fille i lördags, och Hellis fyllde år den 11:e april, men idag fyller Fille år! Grattis grabben och hoppas att du haft det bra i skolan med alla dina kompisar! Tänk att du redan är sju år, tiden går så himla fort, kommer ihåg när du var en sån här liten plutt! :)

Grattis Fille!




Vår!

Nu är våren här på riktigt! Igår sprang jag ner till mitt förråd och hämtade vårjackan!
På skvallertorget som ligger precis vid universitet, så jag går förbi där varje dag, finns det nu uteservering och det hörs musik från fiket. Folk går runt i sina vårjackor eller i bara tröjorna och med ett par snygga solbrillor! Nu känns det som att dte inte tar lång tid tills sommaren är här! Härligt! Imorse var det 20 grader i solen! Jippie!

Njut nu av det fina vädret och av våren!
Kramar!

Vaknade på rätt sida!

Hallå hallå!
Idag när jag vaknade så var jag för ovanlighetensskull väldigt pigg, fast klockan var närmare sju. Jag tog god tid på mig att göra iordning mig och när jag märkte att jag hade tid över så började jag diska och fixa lite i mitt lilla kök. Så jag förvånade mig själv! Men man ska passa på när man har sådana dagar!
För ävan fast det känns jobbigt ibland, och det är mycket, i skolan eller på jobbet och om saker och ting inte blir som man tänkt så får man ändå försöka se det positiva!
Jag har hört en låt om just detta, även fast det bara är en vanlig dag så kan man ha det väldigt bra! Eller hur?
Låten heter En vanlig dag och det är en ung kille som heter Ulrik som sjunger den.

Jag har det bra idag, det är en vanlig dag och jag har det bra, jag har det bra idag!

http://www.youtube.com/watch?v=rSTEnJnaE1o
Kolla på länken och sett på ett leende på läpparna när du hör låten!
För även om det är en vanlig dag så kan man ha det superbra ändå! :)
Kram kram!

90-talsfest!

Hallå!
Igår på dagen var jag och tjejerna på clinicum i några timmar, vi var väl inte så där jätteeffektiva men fick lite gjort ändå. På kvällen var vi hemma hos Mika och åt middag och hade förfest, det var riktigt skoj! Vi var sex glada tjejer, Mika, Charlotte, Karro, Sara och Jossan och så jag såklart ;) Vi hade det jätteroligt och lekte lite lekar, vi gjorde iordning oss och laddade för 90-talsfesten som var på Trappan senare på kvällen. Vi hade köpt liknande T-shirtar med fräcka texter på.

Sara, Mika och Karro!

Jag, Charlotte och Jossan

Jag hade en cool frilla tack vare av duktiga Charlotte som stylade mig inför kvällen! :)

Sen drog vi till Trappan, tyvärr var det inte så jättemycket folk men det var bra musik så det var roligt!
Det blev en väldigt lyckad kväll! :D

Idag är det Hellis födelsedag! Många grattiskramar till dig storesyrran hoppas du får en bra födelsedag, ser framemot lördag då vi ses!
Puss o kram!

Hungrig!

Hej!
Egentligen känner jag att jag borde stå och göra mat nu, för min mage kurrar som bara den. Men jag kände att det var så länge sen jag skrev här på bloggen, så ett litet inlägg hinner jag nog med innan magen strejkar totalt! ;)
Idag har vi haft självstudietid, så tjejerna och jag har varit på clinicum hela dagen, det är våra vårdrum på skolan som ska likna vårdrum på sjukhus. Vi har praktisk tenta snart så vi har övat inför den, blandannat tagit blodprov, satt kateter och gett injektioner. Och för er som undrar så har vi dockor så vi behöver inte öva på varandra!
När vi kände oss klara i skolan, eller snarare alldeles för trötta och flamsiga för att kunna koncentrera oss mer. Så bestämde Mika och jag mig för att åka och storhandla, så vi tog bussen och hamnade sedan på City gross. Så nu är hela mitt lilla frysfack proppfullt och jag har nog mat så jag klarar mig ett tag!
Nej hörni, nu ska jag se till att få tyst på min mage och gå o laga en god kycklingsallad och sen kolla på så ska det låta! :)

Kramar!


Snö...

Jag älskar snö, tycker det är så fint när marken får ett vitt täcke och man får en härlig vinterkänsla inombords. Men idag, den 5 april, ska det INTE snöa. Vintern skulle tagit slut för länge sen, i helgen kändes det ju som vår, man kunde ha gympadojjor på sig oh jackan uppknäppt, men nu är det väl bara att dra på sig vinterkängorna och vinterjackan igen. Så idag när man drog upp rullgardinen blev jag inte så glad när jag såg att det snöade och att snön dessutom stannade kvar på marken. Jag vill ju ha vår och sommar!

Nu är det sista dagen på min påskledighet, så i eftermiddag åker jag tillbaka till Norrköping igen för att ladda inför en ny skolvecka, har ju inte lov som Malin och de andra lyxungdomarna ;) haha.

Nu ska jag baka lite tror jag! :)
Kram

Filmtips!

Hej hej!
Malin och jag har varit ensamma hemma både igår och idag, mamma kommer hem igen ikväll. Igårkväll kollade vi på film, Dumpa honom! Men den var inte alls bra utan väldigt långtråkig, så den rekommenderar jag inte. Efter att filmen äntligen var slut kollade vi på något mycket bättre nämligen tv-programmet Jakten på julia.

Idag har vi varit i Täby Centrum, jag hittade dock ingenting, vilket var tråkigt. Malin hittade däremot ett par snygga färgglada vårskor! Jag körde pappas bil idag, vilket är lite läskigt då det är automat och jag är ovan att köra med det, men det gick bra. På vägen hem hämtade vi Andrea på jobbet och skjutsade hem henne, vi bytte lite grejer som hade råkats glömmas och åkt till fel person från förra helgen.

Nu byter jag ämne helt!
Jag har två favoritfilmer, den ena har jag redan skrivit om här på bloggen, det är Titanic, den har nog de flesta av er redan sett. Men min andra favoritfilm vill jag verkligen tipsa er om, och ni som inte sett den MÅSTE se den. Den heter Ladder 49. Den är superduper bra! Den handlar om en brandman, man får följa hans liv, allt från att han börjar på brandstationen till han gifter sig och får barn. Det är en väldigt mysig film, som både är rolig, romantisk och sorglig. Jag börjar alltid gråta när jag ser den, men jag är ju i och för sig alltid lite känslig!
Ladder 49 är mitt filmtips, en riktigt bra film!


Mina favvo filmer!

Båda dessa filmer är typiska Sofia-filmer, de får mig att skratta och gråta, men de förmedlar också att kärlek och vänskap betyder så mycket och att man kan göra vad som helst för att rädda en annas människas liv.


Långfredagen!

Igår var det långfredag och det blev en lång och mysig dag på landet med släkten, alla utom pappa var med. Vi åt en massa påskmat och hade det trevligt. När alla var mätta och belåtna gick vi ut på den traditionella promenaden, denna gång var det dock något snöigare än vanligt och man fick pulsa fram i snön, jag fick snö i skorna vilket resulterade i blöta strumpor ;) Men när vi kom ut ur skogen och därmed lämnade snön så blev det torr mark igen.

Delar av släkten i promenadtakt.
När de senare förstod att jag hade kameran i högsta hugg, var de lite mer allerta och ställde snyggt upp så att jag kunde fota! :)

Min knasiga men härliga släkt! :)
När vi gått klart promenaden och var framme vid stugan igen var det dags för påskäggsjakt! Som resulterade i en massa fina saker för alla barnen, eller ja alla under tjugo! Det blev som lilla julafton för det var många påskägg som skulle öppnas. Så vi tjejer satte oss vid utebordet och gjorde oss redo för att öppna våra nyfunna ägg, Fille däremot hade lite mer bråttom så han hade redan hunnit öppna sina, buskillen!

Malin, Joppan och Hellis!

Lina, Fia och Fina
När allt var öppnat var det dags att ta sig in och äta tårta! Riktigt gott var det!
Efter ett tag behövde tyvärr några av oss åka, Rosenqvistarna behövde hem och packa inför skidresan och Malin skulle på partaj. Men vi andra slappade, spelade spel, åt middag och kollade på tv och fick sedan höra farmors berättelser från förr i tiden! hihi :)
Det blev en mysig dag, är alltid roligt att vara på landet!

Idag har jag och Malin varit ensamma hemma, först gick jag till tåget och mötte henne, hon sov borta i natt där det hade varit fest, sen tog vi en promenad till centrum och hyrde film! Väl hemma igen åt vi en god sallad och kollade på en av de två hyrda filmerna. 17 again! Jag tyckte den var riktigt rolig, Malin däremot satt och skämdes under filmen, haha, men den var pinsam men fin, sorlig och romantisk film. Så i vanlig ordning fällde jag en liten tår! ;)

Nej, nu ska jag umgås med syrran igen!
Hoppas eran påskafton varit bra och att ni också hade en bra långfredag!
Kramar




Landet imorgon!

Halloj!
Nu är tentan gjord, tyvärr gick det inte så bra som jag hade tänkt mig, tyckte det var väldigt svårt. Så det känns som att jag inte kommer klara den, men det är bara att hoppas, jag svarade på alla frågor i alla fall!
Om en timme ungefär ska jag gå till tåget, så kommer väl vara i Åkersberga vid nio ikväll. Sen imrogon drar vi ut till landet, med stora feta släkten! Dock kommer inte pappa vara med vilket är tråkigt, kommer inte träffa honom på hela helgen för han är på en mässa i Jönköping och jobbar, men men, sånt är livet.
Ser i alla fall framemot imorgon då det ska ätas god mat, ha trevligt, gå den traditionella påskpromenaden, få ge (och om jag är snäll kanske få) påskägg och vem vet kanske blir det fotboll trots den snöiga marken.

Så glad påsk på er!
Kramar

RSS 2.0